پراپ تریدینگ یک روش دریافت سرمایه یا فاند معاملاتی است که مزایای فراوانی دارد، اما در عین حال دارای معایب خاص خود نیز میباشد. حتی خیلی از تریدرهای حرفهای در پراپها موفق نخواهند شد و گاهی سرمایه خود را هم از دست میدهند. به همین دلیل ما تصمیم گرفتیم در این مقاله مزایا و معایب پراپ تریدینگ را به طور کامل بررسی کنیم.
- مرتضی گودرزی
- بدون دیدگاه
5/5 – (1 امتیاز)
5/5 – (1 امتیاز)
پراپ تریدینگ چیست؟
قبل از توضیح مزایا و معایب پراپ تریدینگ، باید ابتدا مفهوم اصلی پراپ تریدینگ را توضیح دهیم. پراپ تریدینگ (Prop Trading) یک سیستم همکاری در معاملهگری بین تریدرهای حرفهای و شرکتهای سرمایهگذاری است. در پراپ تریدینگ شرکتها به دنبال معاملهگران با سابقه هستند و برای کشف آنها یک سری آزمون به صورت پلن طراحی میکنند، تریدرها اگر بتوانند این پلنها را با موفقیت پشت سر بگذارند، میتوانند سرمایه بزرگی برای معامله به دست بیاورند.
در نهایت با آن سرمایه، به معامله میپردازند و به سوددهی میرسند. سود حاصله بین شرکت و تریدر به صورت درصدی (اغلب 80 درصد تریدر 20 درصد شرکت) تقسیم میشود. حالا که با تعریف پراپ تریدینگ آشنا شدید، برخی از مهمترین مزایا و معایب آن را به شما توضیح میدهیم.
مزایای پراپ تریدینگ
با یک نگاه کلی به پراپ تریدینگ، متوجه میشویم که مزیت این روش بیشتر از معایب آن است. پراپ تریدینگ باعث شده که امروزه این روش در میان تمام معاملهگران، بهویژه تریدرهای ایرانی، رواج پیدا کند. با توجه به تورم و ارزش پایین پول، بسیاری از تریدرهای ایرانی امکان ورود با سرمایه اولیه بالا را ندارند. اما پراپ تریدینگ این محدودیت را برای معاملهگران حرفهای برطرف کرده است. در ادامه چند نمونه از مزایای این پراپ تریدینگ را مشاهده میکنید:
- دسترسی به سرمایه معاملاتی؛
- تقسیم سود مناسب بین تریدر و پراپ فرم؛
- ریسک پایین؛
- فشار روانی پایین؛
- امکان افزایش سرمایه؛
- آموزش.
این موارد جزء مهمترین مزایا پراپ تریدینگ است و آگاهی از این مزایا به شما کمک میکند تا با دیدی بازتری از این فرصتها استفاده کنید. در ادامه، هر یک از این مزایا را بهطور جداگانه توضیح خواهیم داد.
دسترسی به منابع تامین مالی
عموما معاملهگران توان سرمایهگذاریهای بالا مثلا به اندازه 100، 200 هزار دلار یا حتی بیشتر را ندارند و چنین ریسکی را هیچگاه انجام نمیدهند. در این مواقع پراپ فاندینگ های معتبر به آنها کمک خواهند کرد تا با نشان دادن مهارت خود در پاس کردن چالش، به سرمایههای خوبی برای معامله کردن دسترسی پیدا کنند، بدون اینکه ریسک بالایی را متحمل شوند. پس اولین مسئله مهم در پراپ که مزیت بزرگ آن محسوب میشود دسترسی به سرمایه (Access to Capital) است.
برای کسب اطلاعات بیشتر درباره منابع تامین مالی در شرکت های پراپ تریدینگ می توانید مقاله پراپ ۲۰۰ هزار دلاری را مطالعه کنید
نرخ تقسیم سود مناسب
در پراپ تریدینگ نرخ تقسیم سود (Profit Split) بین تریدر و شرکت پراپ فرم بسیار مناسب است و عموما بین 70 تا 90% از سود معاملات، به تریدر اختصاص پیدا میکند. این تقسیم سود به نسبت اینکه تریدر بهجز هزینه خرید پلن، هیچ سرمایهای وارد نمیکند، عادلانه است.
همچنین در بیشتر شرکتها، اگر تریدر بتواند مهارت خود را اثبات کند و چالش را پاس کند، دائما نرخ تقسیم سود او بالاتر هم خواهد رفت و میتواند بخش بیشتری از سودی که کسب میکند را به خود اختصاص دهد. ساختار کارمزد (Fee Structure) نیز بسیار پایین است و شما را درگیر پرداختهای اضافه نمیکند.
ریسک پایین
یکی از ویژگیهای مهم پراپ تریدینگ این است که بدون ریسک سرمایه (No Capital Risk) میتوانید در بازار فعالیت کنید. چون پول متعلق به خودتان نیست و نگرانی بابت آن ندارید. هرچند که برای نگهداشتن حسابی که آن را به دست آوردهاید، باید تمامی شرایط و قوانین را رعایت کنید. اما در صورت از دست دادن حساب، ریسک زیادی را متحمل نشدهاید و فقط هزینهای که بابت خرید پلن پرداخت کرده بودید را از دست میدهید.
فشار روانی پایین
یکی از ویژگیهای مهم استفاده از فاند معاملاتی، ریسک بسیار کم آن است. هرچند معامله بدون ریسک (Risk-Free Trading) نیست، اما تنها ریسک آن برای معاملهگر این است که در صورت شکست، حساب را از دست میدهد نه سرمایه خود را! به همین دلیل در این مدل معامله کردن، شما تحت فشار روانی زیاد (High Pressure) قرار نخواهید داشت.
امکان افزایش سرمایه
یکی از سیستمهای جذابی که بیشتر پراپ فاندینگها به کاربران ارائه میکنند، برنامه افزایش سرمایه (Scaling Plan) است. به این معنا که شما اگر ماه به ماه با دریافت سود، مهارت خود را نشان دهید، شرکت در قبال آن، سرمایه تحت معامله شما را افزایش میدهد. یعنی حتی اگر شما پول کمی برای خرید یک حساب پراپ سطح پایین مثلا 5000 دلاری هزینه کنید، ممکن است در طول یک سال بتوانید، سرمایه اولیه خود را از طریق تشویقیهای شرکت افزایش داده و آن را به چند میلیون دلار برسانید.
آموزش و راهنمایی
پراپها، آموزش و راهنمایی (Education and Mentorship) بسیار خوبی دارند. بسیاری از پراپها دورههای آموزشی و منتورینگ برای تریدرها برگزار میکنند تا با ساختار آنها بهتر آشنا شوند. جامعه معاملهگران (Trader Community) در پراپ فاندینگها میتوانند با یکدیگر ارتباط داشته باشند و از تجربیات هم در پروسههای آموزش ترید برای گذراندن چالشها، استفاده کنند.
پراپ تریدینگ به دلیل قوانین خاص و پیچیدهای که دارد، یک روش بینقص نیست. شما نباید فقط به سرمایهای که دریافت میکنید توجه کنید، بلکه باید بدانید گاهی پیچیدگی شرایط شرکتها به حدی زیاد است که بهترین معاملهگران هم نمیتوانند در چالشهای آنان عملکرد مثبتی داشته باشند.
معایب پراپ تریدینگ
اما تمام جنبههای پراپ تریدینگ مزیت نیست، استفاده از چنین سیستمی در معاملهگری میتواند نکات منفی هم در پی داشته باشد. به طور کلی استفاده از پراپ برای همه مناسب نیست و فقط برخی از تریدرهای حرفهای باید از آن استفاده کنند. با توجه به جذابیت پراپ تریدینگ برای تریدرهای تازهکار، ممکن است این روش معایبی نیز داشته باشد. البته نمیتوان بهطور کامل این موارد را عیب گذاشت، زیرا باعث ایجاد قوانین و ثبات برای تریدرهای تازهکار میشود. در ادامه، به بررسی برخی از چالشهای این روش خواهیم پرداخت:
- قوانین سختگیرانه معاملات؛
- قوانین سختگیرانه پلنها؛
- دسترسی محدود به اهرمها و پلتفرمهای معاملاتی؛
- زمان محدود؛
- دریافت هزینه اولیه؛
- عدم توانایی در انتخاب بروکر دلخواه.
در ادامه برای شما توضیح خواهیم داد هر کدام از موارد بالا چگونه میتواند برای پراپ تریدینگ، یک ایراد محسوب شود:
قوانین سختگیرانه کلی
فرایندهای ارزیابی (Evaluation Process) خاص پراپها، سبب شده تا قوانین سختگیرانهی توسط آنها وضع شود. مثلا این شرکتها ممکن است اجازه انجام هج، کپی ترید، پراپ، مارتینگل، فست اسکلپ و… را ندهند، همچنین ممکن است ساعت معاملات، استفاده از ابزارها و پلتفرم های معاملاتی نیز به شدت محدود باشد.
این از مهمترین قوانین این شرکتها، حد ضرر روزانه (Daily Loss Limit) است که برای بیشتر تریدرها چالش برانگیز است. بنابراین قوانین پراپ احتمالا چالشهای بزرگی را برای شما ایجاد خواهد کرد. حتی ممکن است در صورت نرسیدن به اهداف معاملاتی، حساب خود را از دست بدهید و پولی که برای چالش هزینه کرده بودید نیز از دست برود.
قوانین سختگیرانه پلن ها
یکی دیگر از مشکلات عمده مربوط به قوانین محدودیتهای معاملاتی (Trading Restrictions) است که روی هر پلن وجود دارد. از جمله این موارد مثلا میتوان به محدودیتهای دراودان (Drawdown Limits) اشاره کرد. یعنی ضرر شناور شما در طول روز یا به طور کلی نمیتواند بیشتر از یک حد مشخص باشد. یا برای شما تارگت مشخصی تعیین میشود که باید به آن دست پیدا کنید، در غیر این صورت نمیتوانید چالش را پشت سر بگذارید. عموماً کاربران شکایت دارند که قوانین پلنهای معاملهگری سختگیرانه و ناعادلانه است.
دسترسی محدود به اهرم ها و پلتفرم های معاملاتی
جزئیاتی حسابی که در پراپ فرمها در اختیار معاملهگران قرار میگیرد، مانند بروکرها، تحت کنترل خودتان نیست. مثلا اهرم (Leverage) همیشه محدود است و قابل تنظیم نمیباشند، همچنین پراپها هر پلتفرمی که خودشان میخواهند را در اختیار شما قرار میدهند که قیمتگذاری آنها نیز شفاف نمیباشد.
زمان محدود
پراپ فرم ها، محدودیتهای زمانی دارند. برای مثال چالشهای آنها دارای زمان 30 و 60 روزه هستند که باید در این زمان به تارگت مشخص شده برسید. این در حالی است که ممکن است اصلا در آن دوره زمانی، وضعیت بازار مناسب معامله کردن نباشد. این محدودیت در انعطاف پذیری (Limited Flexibility) بهخصوص در مبحث زمانی میتواند فشار و استرس شما برای اجبار به معامله کردن را بالا ببرد.
هزینه اولیه
یکی از دیگر معایب پراپ، هزینه اولیه است. شما برای دریافت یک حساب باید در ابتدا، هزینه چالش (Challenge Fees) را پرداخت کنید و سپس چالش را با موفقیت پشت سر بگذارید.
عدم توانایی در انتخاب بروکر
در پراپ تریدینگ، یا نمیتوانید بروکر انتخاب کنید یا انتخاب محدودی بین چند بروکر معمولی دارید. از آنجایی که اسپرد، کمیسیون و سایر هزینه های معاملاتی برای تریدر مهم است، امکان دارد بروکرهایی که پراپ برای شما تعیین میکند هزینهی بالاتری را دریافت کنند.
نکته: بهتر است ابتدا یک حساب دمو در پراپ فرم ایجاد کنید و با شرایط آن معامله نمایید تا متوجه شوید که آیا آن پراپ فاندینگ برای شما مناسب است یا خیر.
آنچه در مقاله مزایا و معایب پراپ تریدینگ چیست خواندیم:
در مقاله مزایا و معایب پراپ تریدینگ فهمیدیم که شرکتهای پراپ، چالشهایی با قوانین عموماً سختگیرانه را طراحی میکنند تا کاربران بتوانند با پاس کردن این چالشها، نشان دهند که معاملهگر حرفهای هستند و سرمایه معاملاتی دریافت نمایند. اما استفاده از چنین سیستمی، بینقص نیست و در کنار مزایا، معایب خود را هم دارد که قبل از هر چیز باید آنها را در نظر بگیرید. برای مثال هرچند شما میتوانید سرمایه کلانی از پراپها دریافت کنید، اما دریافت سرمایه نیز قوانین سختگیرانه خاص خود را دارد که رعایت کردن آن میتواند چالشبرانگیز باشد.
اشتراک گذاری
سوالات متداول
بزرگترین مزیت پراپ فاندینگ چیست؟
بزرگترین مزیت شرکتهای پراپ فاندینگ، ارائه سرمایههای کلان برای معاملهگرانی است که خودشان نمیتوانند سرمایه مد نظر را تهیه کنند و ریسک آن را بپذیرند.
بزرگترین عیب پراپ فاندینگ چیست؟
بزرگترین مشکل پراپ فاندینگها قوانین سختگیرانهای مانند حد ضرر، حد سود اجباری، دراودان، زمان و سایر قوانینی است که به تریدر برای معامله کردن تحمیل میشود.
چطور یک شرکت پراپ مناسب انتخاب کنیم؟
برای انتخاب یک پراپ مناسب، ابتدا به روش معاملاتی خود نگاه کنید و بسنجید که قوانین شرکت با شرایط شما تعارض نداشته باشد. سپس باید به قانونی بودن شرکت، شرایط معاملاتی آن، امکان خدمات به ایرانیان و... توجه نمایید.