اندیکاتورها ابزارهای مبتنی بر ریاضیات هستند که با وام گرفتن از اطلاعات گذشتهی قیمت و حرکات بازار به معاملهگران کمک میکنند تا روندهای بازار را درک کرده و فرصتهای معاملاتی مناسب را شناسایی کنند. این قبیل شاخص ها از ضروریترین ابزارهای تحلیلی در بازار فارکس هستند که کمک بزرگی به سهولت مسیر معاملاتی افراد میکنند. با ما همراه باشید تا بدانیم اندیکاتور فارکس چیست و نگاهی به اطلاعات ارزشمند و مهم دربارهی کارکرد، ماهیت و نحوهی استفاده از آن بیندازیم.
- ملیکا محمدی
- بدون دیدگاه
5/5 – (1 امتیاز)
5/5 – (1 امتیاز)
اندیکاتور فارکس چیست و چه کاربردی دارد؟
اندیکاتور(Indicator) فارکس یک ابزار آماری ریاضی است که با ارزیابی شرایط بازار به پیشبینی قیمت و شناسایی روند معاملاتی میپردازد. بدون شک میدانید که دسترسی به بسیاری از اطلاعات درون یک نمودار قیمت، کار پیچیده و زمانگیری است و فردی که از دانش ریاضی زیادی برخوردار نیست نمیتواند به راحتی به آن دسترسی پیدا کند. از این رو اندیکاتورها به کمک شما میآیند و با فرمولهای از پیش تعیین شده به شما در شناسایی روند، تشخیص نقطه ورود و خروج و… یاری میرسانند.
این اطلاعات و دادهها به صورت خطوط و اشکال گرافیکی در بالا یا پایین خط روند در نمودار قیمت قرار میگیرند. اندیکاتورهای تکنیکال کاربردهای متعددی در بازارهای مالی از جمله سهام، ارزهای دیجیتال، فارکس و… دارند که در ادامه به برخی از مهمترینهای آن میپردازیم:
- تشخیص روند بازار؛
- اندازهگیری قدرت و جهت روند بازار؛
- اندازهگیری نوسان قیمتی؛
- اندازهگیری و تعیین حد ضرر؛
- شناسایی نقاط ورود و خروج؛
- تشخیص و تایید تحلیلها؛
- تشخیص و فیلتر سیگنالهای اشتباه.
همانطور که در لیست بالا مشاهده میکنید این ابزار تحلیلی کاربرد بسیاری دارد و کار شما را به عنوان یک معاملهگر بسیار راحتتر میکند؛ اما پیش از استفاده از آنها باید به نکاتی از قبیل نوع اندیکاتور، مزایا و معایب آنها، نحوه استفاده و… توجه کنید که به تمامی آنها در ادامه اشاره خواهیم کرد، پس با ما همراه باشید.
انواع اندیکاتورهای معاملاتی
تحلیل تکنیکال یکی از بهترین روشهای آنالیز بازار است که اطلاعات موثری در خصوص روندها، سرعت حرکات قیمت، حجم معاملهها و میزان نوسانات بازار به معاملهگران ارائه میدهد، در حال حاضر شاخص های بیشماری در بازارهای مالی وجود دارد که ما آنها را بر اساس عملکرد به چهار دسته تقسیم میکنیم:
- روندی(Trend Following Indicator)؛
- مومنتوم(Momentum Indicator)؛
- نوسانی(Volatility Indicator)؛
- حجمی(Volume Indicator).
همانطور که پیشتر گفتیم این ابزارها با توجه به کاربردی که دارند به چهار دستهی بالا تقسیم میشوند. با ما همراه باشید تا در ادامه اشارهی کوتاهی به هرکدام از موارد بالا خواهیم کرد:
روندی (Trend Following Indicator)
اندیکاتور روندی از ابزارهایی است که به تشخیص حرکت قیمت در بازارهای مالی میپردازد. این نمونه به معاملهگران کمک میکند تا روند صعودی، نزولی و خنثی را شناسایی کرده تا از معامله در خلاف جهت روند پیشگیری کند. همچنین با ارائهی سیگنال ورود و خروج مناسب شرایط معامله را برای افراد مبتدی آسانتر میکند. ناگفته نماند که این دسته از اندیکاتورها به دلیل ساختاری که دارند بر اساس اطلاعات گذشتهی بازار کار میکنند و به همین جهت سرعت پایینتری نسبت به جهت و تغییرات ناگهانی بازار دارند. از نمونههای معروف شاخص های روندی میتوان به میانگین متحرک (Moving Average) و MACD اشاره کرد. همچنین برای شناخت بیشتر از این مبحث پیشنهاد می کنم مقاله روند در فارکس چیست؟ را مطالعه نمائید.
مومنتوم (Momentum Indicator)
اندیکاتور مومنتوم نوعی اسیلاتور است که به اندازهگیری سرعت و تغییرات قیمتی یک دارایی میپردازد. این اندیکاتور با هدف تشخیص قدرت روند طراحی شده و به تریدرها کمک میکند تا با اندازهگیری قدرت روند در شرایط فعلی، عملکرد و جهت بازار را پیشبینی کند. از مهمترین مومنتوم ها میتوان به استوکاستیک (Stochastic Oscillator) اشاره کرد.
نوسانی (Volatility Indicator)
اندیکاتور نوسانی که بیشتر مورد استفادهی معاملهگرهای روزانه یا اسکالپ قرار میگیرد، نوعی ابزار تکنیکال است که نوسانات قیمتی در بازار را با توجه به اطلاعاتی که از تغییرات سریع قیمت و حجم معاملات به دست میآورد، شناسایی میکند و سیگنالهای ورود ارائه میدهد. از مهمترین نمونه های نوسانی میتوان به شاخص قدرت نسبی (RSI) و باندهای بولینگر (Bollinger Bands) اشاره کرد.
حجمی (Volume Indicator)
اندیکاتور حجمی ابزار پرطرفداری در بازارهای مالی است که با پردازش میزان حجم معاملات در یک بازهی زمانی مشخص، قدرت روند را میسنجد. از کاربردهای این اندیکاتور بررسی نوسانات جزئی و بزرگ بازار، تشخیص فرصتهای معاملاتی و تایید روند معاملات است. ولوم اسیلاتور (Volume Oscillator) و حجم تعادلی (On Balance Volume) از کاربردیترین ابزارهای تحلیلی هستند.
نحوه استفاده از اندیکاتورها در معاملات فارکس
سرعت و دقت در تصمیمگیری از عواملی است که موفقیت یا شکست شما در معاملاتتان را تعیین میکند، از همین رو علاوه بر دانش و مهارت در مدیریت ترید شما به ابزارهایی نیاز دارید که کارتان را در تحلیل و آنالیز بازار آسانتر کند و این ابزارها اندیکاتورهای تحلیل تکنیکال هستند. در ادامه قدم به قدم آموزش خواهیم داد که چگونه از این آنها استفاده کنید:
- انتخاب پلتفرم معاملاتی دلخواه؛
- انتخاب یک اندیکاتور متناسب با استراتژیتان؛
- تنظیم اندیکاتور؛
- آزمایش آنها در حساب دمو؛
- ترکیب چند اندیکاتور؛
- افراط نکردن در استفاده از چندین اندیکاتور.
همانطور که در موارد بالا اشاره کردیم اولین قدم برای شما، انتخاب یک پلتفرم معاملاتی مناسب است. اغلب افراد از متاتریدر 4 استفاده میکنند، زیرا قابلیت دسترسی به آن در بروکرها راحتتر از نسخهی 5 است. در قدم بعدی، اندیکاتور دلخواه خود را انتخاب کرده و آن را کپی کنید. از منوی File آپشن Open Data Folder را انتخاب کنید، در صفحهی جدید بر پوشهی MQL4 کلیک کرده و سپس پوشهی Indicator را باز کنید. فایل اندیکاتور را در این پوشه جایگذاری کرده و به صفحهی اصلی باز گردید. در مرحلهی آخر از قسمت Navigator بر روی Indicator کلیک راست کرده و گزینه Refresh را انتخاب کنید.
حالا اندیکاتور مورد نظرتان به نمودار شما اضافه شده و آمادهی سیگنالدهی است. از آنجاییکه مراحل انتخاب و نصب اندیکاتور را پشت سر گذاشتید زمان آن رسیده که اندیکاتور خود را بر روی یک حساب دمو آزمایش کنید تا میزان دقت و صحت کارکرد آن را بسنجید. اگر لازم میبینید که بیش از چند شاخص استفاده کنید؛ پس از طی کردن دوبارهی مراحل نصب و سنجش، این کار را انجام دهید.
مهمترین نکته این است که در استفاده از شاخص ها افراط نکرده و آن را به عنوان استراتژی معاملاتی در نظر نگیرید؛ در این صورت به طور اصولی معامله خواهید کرد و با تکیه بر تحلیل تکنیکال شانس موفقیت خود را بالا میبرید.
مزایا و معایب استفاده از اندیکاتورها
اندیکاتورها از مهمترین ابزارهای معاملاتی جهت تحلیل تکنیکال و آنالیز بازار هستند که در دورهی فعلی بیشتر مورد استفاده قرار میگیرند. اما سوال اصلی این است که از اندیکاتور استفاده کنیم یا خیر؟ در ادامهی مقاله به معایب و مزایای آنها خواهیم پرداخت تا با نگاهی روشنتر تصمیمگیری کنید:
مزایای استفاده از اندیکاتور
در ادامه به مزایای استفاده از اندیکاتور اشاره میکنیم:
- استفاده از اندیکاتور جهت یافتن یک فرصت معاملاتی مناسب یکی از روشهای سودمند برای افراد آماتور است.
- این ازارها در تایم فریم بلند مدت سیگنالهای معاملاتی بسیار مفیدی جهت شناسایی نقاط ورود و خروج، شناسایی روند بازار و تشخیص رفتار قیمت ارائه میدهد.
- با اینکه در پرایس اکشن از اندیکاتورها کمتر استفاده میشود، اما آنها یکی از موثرترین ابزارها جهت تایید سیگنالهایی است که از تحلیل پرایس اکشن دریافت میشوند.
معایب استفاده از اندیکاتور
در ادامه به معایب استفاده از آن اشاره میکنیم:
- از آنجایی که اندیکاتورها از اطلاعات کندلهای قدیمی جهت تحلیل بازار استفاده میکنند، نمیتوانند همزمان با روند بازار سیگنال ارائه دهند و کند عمل میکنند.
- اگر شما تنها بر اساس اندیکاتورها معامله کنید، ممکن است درگیر سیگنالهای اشتباه شوید که درنهایت به ضرر هنگفتی ختم میشود.
- برخی از این شاخص ها پیچیدگی بالایی دارند و نمیتوان به راحتی از آنها استفاده کرد.
استفاده از این ابزارها تصمیمی است که به رویکرد شما به عنوان یک معاملهگر بستگی دارد و به صراحت نمیتوان گفت که باید از آن استفاده کرد یا خیر. فراموش نکنید که اگر قصد دارید از آنها استفاده کنید، مواردی را انتخاب کنید که با استراتژی معاملاتیتان هماهنگ باشد و همچنین در استفاده از آن افراط نکنید.
استفاده از اندیکاتور تصمیمی است که به رویکرد شما به عنوان یک معاملهگر بستگی دارد و به صراحت نمیتوان گفت که باید از آن استفاده کرد یا خیر. فراموش نکنید که اگر قصد دارید از این شاخص ها استفاده کنید، مواردی را انتخاب کنید که با استراتژی معاملاتیتان هماهنگ باشد و همچنین در استفاده از آن افراط نکنید.
ترکیب اندیکاتورها برای بهبود استراتژی معاملاتی
ترکیب اندیکاتورها یکی از راههای موثر جهت کاهش خطا و سیگنالهای اشتباه است که به بهبود تحلیلها و عملکرد معاملهگر ختم میشود، اما این کار تنها زمانی کاربرد دارد که هوشمندانه و به درستی انجام شود. همانطور که پیشتر از مزایا و معایب اندیکاتورها سخن گفتیم، به موضوع همخطی سیگنالها در حین استفادهی چندین اندیکاتور اشاره کردیم. برای حل این مشکل شما میتوانید از شاخص هایی استفاده کنید که مکمل یکدیگر هستند و همنوع هم نیستند.
از دیگر اصول ترکیب، بهینهسازی تنظیم اندیکاتورها است. سعی کنید به تنظیمات پیشفرض بسنده نکنید زیرا اغلب چندان کارآمد نیستند پس با توجه به استراتژی معاملاتیتان آن را تنظیم کنید. مهمترین اصل در ترکیب اندیکاتورها پرهیز از افراط در استفاده از اندیکاتور است.
فراموش نکنید که این ابزارها برای بهبود استراتژیتان طراحی شدهاند و به شما در آنالیز بازار کمک میرسانند و بهتنهایی نمیتوانند معاملات را مدیریت کنند. با رعایت این اصول اولیه، میتوانید به طور هوشمند ابزارهای تحلیلی را با یکدیگر ترکیب کرده و رویکرد خود را به عنوان یک معاملهگر بهبود ببخشید.
معرفی محبوب ترین اندیکاتورها در فارکس
در میان انبوه بزرگ ابزارها و اندیکاتورهای مورد استفاده در بازار فارکس، ما لیستی از بهترین و کاربردیترین اندیکاتورها در بازار فارکس برای شما تهیه کردیم که میتوانید با خیال راحت از آنها استفاده کنید. فراموش نکنید که استفاده از این ابزارها به این معنا نیست که استراتژی معاملاتی خود را رها کنید بلکه این ابزارها جهت بهینهسازی استراتژی شما طراحی شدهاند. با ما همراه باشید تا نگاهی به بهترین اندیکاتورها در حال حاضر بیندازیم:
- میانگین متحرک(Moving Average)
- ایچیموکو (Ichimoku)؛
- شاخص قدرت نسبی(MACD)؛
- استوکاستیک(Stochastic Oscillator).
استفاده از ابزارهای دقیق تحلیل تکنیکال در بسیاری از مواقع تعیین کنندهی شکست و موفقیت شما است چراکه چشمانداز روشنی از بازار در اختیارتان قرار میدهد. بدون شک مهمترین ابزار تحلیلی در تمام دورانها، میانگین متحرک یا همان (MA) است. این ابزار کاربرد فراوانی دارد و اغلب جهت تشخیص روند قیمتی یک دارایی مورد استفاده قرار میگیرد. ایچیموکو هم یکی از محبوبترینها میان معاملهگران است و با ساختار پیچیده اما بسیار دقیق، اطلاعات ارزشمند زیادی را به شما ارائه میدهد. پس از آن، اندیکاتور شاخص قدرت نسبی یا همان RSI در صدر قرار دارد که نقش مهمی را در بازار پرنوسانی مانند فارکس ایفا میکند. این ابزار با ارائهی سیگنالهای خرید و فروش مطمئن و شناسایی فرصتهای سودمند معاملاتی در اوج نوسانات کارایی بالایی برای تریدرهای مبتدی خواهد داشت.
درنهایت میرسیم به استوکاستیک، ابزاری که به سرعت همگام با تغییرات قیمت حرکت میکند و با پیشبینی روندهای احتمالی، نقاط اشباع خرید و فروش را به معاملهگر نشان میدهد. ترکیب این ابزارها و ابزارهای تحلیلی به علاوهی یک استراتژی بهینه شما را به یک معاملهگر شکستناپذیر تبدیل میکند.
اشتباهات رایج در استفاده از اندیکاتورها
بدون شک اندیکاتورها از مهمترین ابزارهای تحلیل تکنیکال در بازارهای مالی است که تاثیرات مثبت زیادی در عملکرد معاملهگران داشته اما با این وجود استفاده از آن با اشتباهات و خطاهای رایجی همراه بوده که تریدرها را به ضرر کشانده یا حسابهای معاملاتیشان را به طور جدی به خطر انداخته. در ادامه به تعدادی از رایجترین اشتباهات در استفاده از آنها اشاره میکنیم:
- استفاده بیش از حد از این ابزارها؛
- ترکیب اشتباه چندین اندیکاتور؛
- تحلیل نادرست سیگنالهای اندیکاتور؛
- عدم تست و آزمایش اندیکاتورها؛
- نادیده گرفتن وضعیت بازار.
لیست بالا از مهمترین عوامل شکست یک معاملهگر است که شاید کمتر به آن توجه شده است. اغلب معاملهگران مبتدی بعد از استفاده از یک اندیکاتور به افراط روی میآورند و بدون توجه به باقی روشهای تحلیلی مانند پرایس اکشن، فقط به استفاده و ترکیب تعداد زیادی اندیکاتور میپردازند. این روند همانند یک دومینوی مرگبار عمل میکند و در ادامه شما را به سوی سیگنالهای اشتباه و نامطمئن میکشاند.
آز آنجایی که اغلب افراد پیش از استفاده از یک اندیکاتور از آن بک تست نگرفتهاند و یا حتی در حساب دمو آزمایش چندانی انجام ندادهاند، تیر آخر را نیز به عملکردشان وارد میشود و درنهایت با از دست دادن سرمایهی هنگفتی از بازار خارج میشوند. همانطور که در ابتدای بند ذکر کردیم، استفاده از این ابزارها برای آنالیز و پردازش بهتر شرایط بازار طراحی شده و اتکا به آن، بدون در نظر گرفتن شرایط بازار کار عاقلانهای نیست.
مثالهایی از معاملات موفق با استفاده از اندیکاتورها
موفقیت در معاملات با استفاده از این ابزارها به عواملی نظیر تناسب استراتژی معاملاتی و یا حتی ترکیب ابزارها بستگی دارد. شما با استفادهی صحیح و بهموقع شانس موفقیت در معاملات خود را بسیار بالا خواهید برد؛ برای مثال معاملهگر با کمک شاخص آراسآی متوجه میشود که جفت ارز GBP/USD کاهش بیش از 30% داشته که نشاندهندهی اشباع فروش است.طی این زمان صبر میکند و دقیقا در شرایطی که RSI دوباره بالا 30 قرار بگیرد، با اطمینان پوزیشن خرید باز میکند، چراکه با توجه به تحلیل تکنیکال روند بازار صعودی قرار دارد.
مثال موفق دیگری که میتوان به آن اشاره کرد میانگین متحرک (MA) است، این ابزار که یکی از مهمترینها در تحلیل تکنیکال است به تشخیص سطوح حمایت و مقاومت است. زمانی که روند بازار از میانگین متحرک 50 روزه از میانگین متحرک 200 روزه عبور کرده و به بالا صعود کند، یک تقاطی به نام تقاطع طلایی (Golden Cross) ایجاد میشود که نشان دهندهی روندی قوی و رو به صعود است.
آنچه در مقاله اندیکاتور فارکس چیست خواندیم:
در مقاله اندیکاتور در فارکس چیست با چیستی اندیکاتور و ساختار آن آشنا شدیم و فهمیدیم که آنها از مهمترین ابزارهای تحلیل تکنیکال هستند. در مراحل بعدی، به انواع اندیکاتورهای معاملاتی، بهترین اندیکاتورها، مزایا و معایب استفاده از آن و درنهایت مثالهایی از معاملات موفق با استفاده از شاخص ها پرداختیم.
اشتراک گذاری
سوالات متداول
آیا سیگنالهای خرید و فروش اندیکاتور مطمئن است؟
خیر، سیگنالهای خرید و فروش آنها صددرصد مطمئن نیستند.
آیا میتوان بیش از سه اندیکاتور را ترکیب کرد؟
بله، اما احتمال خطا و تداخل سیگنالها بسیار بالا است و اینکار توصیه نمیشود.
آیا میتوان فقط بر اساس اندیکاتورها معامله کرد؟
خیر، باید بر اساس استراتژی معاملاتی، مدیریت ریسک و تحلیل بازار معامله کنید.