یکی از ترسناکترین کابوسهای هر معاملهگری در بازار فارکس، از دست دادن کنترل معاملاتش است. استاپ اوت (Stop out) مرحلهای از معاملات است که شما دیگر هیچ کنترلی بر روی هیچکدام از پوزیشنهای خود ندارید و هرکدام را یکی پس از دیگری در اوج ضرر از دست میدهید. چگونه این اتفاق میافتد؟ چطور باید از آن جلوگیری کرد؟ چه عواملی منجر به این اتفاق میشود؟ در این مقاله به طور کامل به مفهوم استاپ اوت میپردازیم.
- ملیکا محمدی
- بدون دیدگاه
5/5 – (1 امتیاز)
5/5 – (1 امتیاز)
استاپ اوت (Stop Out) چیست؟
استاپ اوت به موقعیتی از معامله در بازارهای مالی گفته میشود، معاملهگر مرحلهی مارجین کال را رد کرده باشد و به دلیل ضرر و زیان خارج از محدودهی تعیین شده، تمام معاملاتش بهطور خودکار بسته شود؛ به اینصورت بروکر با بستن معاملات ضررده، از زیان بیشتر جلوگیری میکند.
ابتدا برای اینکه درک کاملتری از اصطلاح استاپ اوت به دست آوریم، بهتر است نگاه کلی به مفاهیم مرتبط در این باره بیندازیم:
- مارجین؛
- مارجین کال؛
- اهرم.
در ادامه به طور مختصر به هرکدام از موارد بالا میپردازیم:
مارجین
در واقع مارجین (Margin) به سرمایه اولیه مورد نیاز برای باز کردن معاملات در بازار فارکس گفته میشود که سرمایهگذاران با قرار دادن مبلغی جهت وثیقه، این سرمایه هنگفت را دریافت میکنند. به زبان سادهتر مارجین اعتباری است که یک بروکر به معاملهگر ارائه میدهد تا دارایی بیشتری را نسبت به سرمایه (Equity) خود خرید و فروش کند. همچنین شما می توانید برای محاسبه مارجین از از ماشین حساب مارجین ایران ریبیت استفاده کنید.
اهرم
شاید سوالتان این باشد که چگونه با مارجین معامله کنم؟ پاسخ این است که شما با استفاده از اهرمی (Leverage) که بروکر به شما پیشنهاد میکند، قادر به معامله با مارجین خواهید بود. بروکرهای مختلف لوریج را در قالب یک نسبت 1:100 یا 1:500 نشان میدهند؛ برای مثال اگر شما 100 دلار سرمایه داشته باشید و اهرم 1:500 را انتخاب کنید، به ازای هر دلار از سرمایه واقعیتان میتوانید 500 دلار معامله کنید. از این رو معامله با مارجین بزرگترین انگیزهی اغلب افراد برای ورود به بازار فارکس است، چراکه آنها، با استفاده از اهرم میتوانند با سرمایهی کم، سودهای کلانی به دست بیاورند.
نکته:
معامله با اهرم همانقدر که میتواند سودده باشد، خطرناک هم است. به همین جهت هنگام استفاده از آن باید دقت کرد، لوریج میتواند سرمایه کم شما در مدت زمان کوتاهی افزایش دهد و همانطور هم در کسری از ثانیه ضرر زیادی وارد کند.
مارجین کال
حالا که درک مناسبی از مارجین و اهرم معاملاتی به دست آوردیم، زمان آن رسیده به کابوس اغلب معاملهگران یعنی مارجین کال (Margin Call) بپردازیم. هنگامی که پوزیشن معاملاتی شما وارد ضرر شود، سطح مارجین حسابتان کاهش مییابد. زمانی که این روند کاهشی ادامهدار شود و مارجین شما به زیر 50% برسد، بروکر دیگر قادر به پوشش ریسک معاملات شما نخواهد بود چرا که دارایی واقعیتان کمتر از مارجین قابل استفاده است.
در این موقعیت است که شما پیام مارجین کال را از سوی بروکر دریافت خواهید کرد تا سرمایهی خود را افزایش دهید. درصورتی اقدامی در این باره نکنید، ضرر بیشتری را متحمل شده و در نهایت شما به مرحلهی سفارش توقف یا استاپ اوت خواهید رسید و تمام معاملاتتان از پر ضررترین آنها، یکی پس از دیگری به طور خودکار بسته خواهد شد.
دلایل رخ دادن استاپ اوت
همانطور که میدانید استاپ اوت چیزی نیست که به یکباره اتفاق بیافتد، بلکه زنجیرهای از عوامل و دلایل بسیار وجود دارد که چنین کابوسی را برای تریدرها رقم میزند. با ما همراه باشید تا به تعدادی از آنها اشاره کنیم:
نوسانات شدید بازار
اخبار، شرایط نزولی یا صعودی بازار، تغییرات اقتصادی و… از اهمیت بالایی برخوردارند، زیرا باعث نوسان و حرکات شدید روند قیمت میشوند. زمانی که شما حجم سنگینی از معاملات را در بر داشته و قادر به افزایش مارجین نباشید؛ به احتمال زیاد به استاپ اوت خواهید رسید.
عدم تعیین و اعمال حد ضرر
یکی از کلیدیترین نکات در مدیریت ریسک، تعیین حد ضرر و پرداختن به آن است. پیش از شروع، حد ضرر معاملاتتان را مشخص نمایید و زمانی که میبینید ضرر پیش رویتان چندان قابل مدیریت نیست، پوزیشن معاملاتی را ببندید. در غیر این صورت، با یک نوسان و رخداد غیر منتظره، ضررها روی هم تلنبار شده، حجم مارجین کاهش شدیدتری پیدا میکند و شما باز هم در دامی به نام STOP OUT! گیر میافتید.
استفاده بی اندازه از اهرم
استفاده از اهرم مانند یک شمشیر دولبه است، کار با آن هم به سودآوریتان سرعت میبخشد و هم به زیاندهی شما. اگر بدون مدیریت ریسک، رعایت حد ضرر و تحلیل درست بازار از اهرمهای بالا استفاده کنید، در کسری از ثانیه ناک اوت شده و به استاپ اوت برخورد میکنید.
افزایش ندادن سرمایه
زمانی که هشدار مارجین کال را دریافت میکنید، بهتر است هرچه سریعتر سرمایه را افزایش دهید. در غیر این صورت تمام معاملات شما توسط بروکر بسته خواهد شد. گاهی، کافی است که چند دقیقه بیشتر دوام بیاورید تا بازار دوباره برگردد و معاملات وارد سود شوند؛ اما به علت کمبود سرمایه و عدم مدیریت ریسک زودتر از موعد از دور خارج میشوید.
افراط در حجم و تعداد معاملات
بعضی از افراد بدون در نظر گرفتن حجم مارجین، پشت سر هم معامله میکنند. این معاملهگران که اغلب مبتدی هم هستند، سعی دارند از فرصتی که با استفاده از اهرم به دست آوردهاند معاملات سودمندی را پیش ببرند، اما هربار به دلیل استراتژی نادرست وارد ضرر میشوند و برای جبران آن معاملات بعدی را شروع میکنند. رفته رفته این عمل ریسک بالایی به حساب و همچنین مارجین وارد میکند و باری دیگر شما را به کام استاپ اوت میکشاند.
تفاوت بین استاپ اوت و کال مارجین
استاپ اوت و کال مارجین دو مفهوم مرتبط به هم هستند اما تفاوتهای زیادی دارند. زمانی که سرمایهی شما به کمتر از حد تعیین شده و مارجین زیر 100% قرار بگیرد، شما هشداری را دریافت میکنید که باید موجودی حساب خود را افزایش دهید، در این شرایط اصطلاحا کال مارجین میشوید. اما Stop Out در مرحلهای از معامله قرار دارد که مارجین شما کمتر از 50% است و دیگر فرصت افزایش سرمایه نخواهید داشت. طی این شرایط تمام معاملات بازی که بیشترشان در ضرر هستند، به طور خودکار بسته میشوند.
استاپ اوت چیست؟ سقوط ناگهانی حساب شما! اگر مارجین لول به حد بحرانی برسد، بروکر معاملات شما را میبندد و سرمایهتان از دست میرود. برای جلوگیری از این فاجعه، مدیریت سرمایه را جدی بگیرید و هیچگاه بدون حد ضرر معامله نکنید.
سطح استاپ اوت چگونه محاسبه می شود؟
یکی از راههای پیشگیری از Stop out شدن، محاسبه و بررسی همواره آن است، زیرا به این صورت به طور واضح میتوانید ببینید که به چه میزان و بر چه اساسی باید معاملات خود را مدیریت کنید. همانطور که میدانید محاسبه سطح استاپ اوت بسته به هر بروکر و سیاستهایی که اعمال میکند متفاوت است. اما به طور کلی شما میتوانید آن را بر اساس مارجین لول خود محاسبه کنید.
سطح مارجین = 100×(مارجین مورد نیاز/مارجین استفاده شده) |
در این فرمول که جهت محاسبه Stop Out ارائه شده، شما ابتدا باید سطح مارجین خود را به دست آورید. در قدم اول میزان مارجین مورد نیاز را در مارجین استفاده شده تقسیم کنید و عدد به دست آمده در 100 ضرب کنید. در صورتی که درصد مارجین لول به دست آمده از سطح استاپ اوت تعیین شده از سوی بروکر کمتر باشد، بروکر به بستن خودکار معاملات شما اقدام میکند.
راه های جلوگیری از استاپ اوت
اساسیترین راه برای جلوگیری از استاپ اوت درک کامل مفهوم آن است. بدون شک زمانی که شما از ماهیت و دلایل رخداد آن آگاهی پیدا کنید، کمتر دچار بیاحتیاطی و خطا میشوید. علاوه بر این، برای جلوگیری از سفارش توقف لازم است که به طور دقیق ریسک معاملات را مدیریت کرده و استراتژی مناسبی در دست داشته باشید. در ادامه به طور مختصر به تعدادی از راههای جلوگیری از این حالت اشاره خواهیم کرد:
- اگر مبتدی هستید، از حساب دمو شروع کنید؛
- بازار را تحلیل کنید؛
- تعیین حد ضرر؛
- از افراط در معاملات خودداری کنید؛
- سطح مارجین را همواره در نظر بگیرید؛
- رویکردی منطقی داشته باشید، نه احساسی.
اغلب افراد مبتدی از آنجایی که اطلاعات محدودی از بازار دارند و نمیدانند استاپ اوت چیست، از اهرمهای سنگین جهت کسب سود استفاده میکنند. اگر شما هم یک فرد مبتدی هستید، بهتر است با یک حساب دمو کار خود را شروع کنید تا دید شفافی از معاملات به دست آورید. بازار را تحلیل کنید، کمک گرفتن از ابزارهای تحلیل تکنیکال کار شما را در بررسی بازار سریعتر میکند، از این رو بهتر متوجهی نوسانات و تغییرات میشوید. گاهی لازم است که هنگام رو به رو شدن با حرکات شدید قیمتی، برخی از معاملات خود را ببندید یا حتی از بازار خارج شوید. اصل مهمی که همواره هنگام معامله باید رعایت کنید تعیین حد ضرر است؛ در غیر اینصورت معاملاتتان وارد ضررهایی میشود که راهی برای بازگشت از آن و جبران وجود نخواهد داشت.
همانطور که پیشتر گفتیم، معامله بیش از حد، بدون در نظر گرفتن ریسک پایان خوشایندی ندارد. پس بهتر است همواره حساب شده قدم بردارید. یکی از عوامل مهمی که از استاپ اوت شدن شما جلوگیری میکند مدیریت سرمایه است. سطح مارجین را با هر معامله محاسبه کنید تا حجم غیرمنطقی از سرمایه خود را وارد بازار نکنید. از طرفی، اگر میبینید که سطح مارجین شما روندی کاهشی دارد معاملات سنگین و ضررده خود را ببندید و یا سرمایه خود را افزایش دهید. از دیگر دلایلی که از شکست شما در معاملات جلوگیری میکند، مدیریت احساسات است. گاهی احساس ترس یا طمع شما را به سمتی سوق میدهد که بیتوجه به استراتژی و برنامهی معاملاتیتان در بازار فعالیت کنید. بهتر است آگاهانه، با درک روانشناسی ترید، قدمهایتان را انتخاب کنید.
تاثیر استاپ اوت بر معاملات
استاپ اوت تاثیرات منفی زیادی بر روی معاملات دارد که جدیترین آن از دست دادن درصد زیادی از سرمایه است. در ادامه به تعدادی از آنها اشاره خواهیم کرد:
- تاثیرات روانی؛
- از دست دادن کنترل معاملات؛
- از دست دادن سرمایه؛
- بسته شدن ناگهانی معاملات؛
- از بین رفتن حساب معاملاتی.
تاثیرات روانی این وضعیت از مواردی است که باید به طور جدی به آن پرداخت. برای برخی معاملهگران این فشار روانی بهقدری زیاد است که سرخورده و ناامید میشوند، دیگر تمایلی به فعالیت در بازار ندارند چراکه خود را محکوم به شکست میدانند. برخی دیگر از معاملهگران با بازار را مقصر میدانند و به فکر انتقام میافتند، باز هم بدون در نظر گرفتن شرایط بیوقفه معامله میکنند که باعث میشود کل حساب را از دست بدهند.
از دیگر تاثیرات مخرب سفارش توقف از دست دادن کنترل معاملات است. شما دیگر قادر نخواهید بود که کوچکترین تغییری در معاملات خود ایجاد کنید و بروکر به طور خودکار در این باره تصمیمگیری میکند. بسته شدن ناگهانی معاملات تمام برنامهها استراتژی شما را در هم میشکند و اگر تصمیم بگیرید که با همان رویه ادامه دهید، قطعا چیزی جز از دست دادن حساب برایتان باقی نمیماند.
آیا سطح استاپ اوت در بروکرهای مختلف متفاوت است؟
بله، سطح Stop Out در هر بروکر متفاوت است. هر کارگزاری بسته به سیاستها، قوانین، نوع حساب و… سطح متفاوتی را ارائه میدهد. به طور کلی استاپ اوت %20 تا 30% از سرمایه شما را در بر میگیرد و میتوان آن را بر اساس مارجین لول محاسبه کرد.
آنچه در مقاله استاپ اوت چیست خواندیم:
در مقاله استاپ اوت چیست با بزرگترین ترس هر تریدری آشنا شدیم. توقف ضرر عملی است که بروکر جهت پیشگیری از زیان بیشتر و مدیریت ریسک انجام میدهد و طی آن تمامی معاملات را به یک باره میبندد. وقوع این وضعیت دلایل متعددی داشت که یکی از آنها مدیریت نادرست ریسک است. در این مقاله به عوامل کلیدی زیادی نظیر علت رخ دادن آن، تفاوتها و راههای جلوگیری از سفارش توقف پرداختیم.
اشتراک گذاری
سوالات متداول
آیا لوریج بر روی استاپ اوت تاثیر میگذارد؟
بله، لرویج بالا باعث افزایش معاملات میشود که در ادامه ریسک stop out را نیز بالا میبرد.
اگر استاپ اوت شویم میتوانم دوباره معامله کنیم؟
بله، شما میتوانید با افزایش سرمایه حساب دوباره شروع به معامله کنید اما بهتر است که استراتژی بهینهای برای خود بسازید.
آیا معاملات استاپ اوت شده، قابل بازگردانی است؟
خیر، با بسته شدن معاملات امکان تغییر یا بازگردانی وجود ندارد.