جفت ارز چیست؟ این سوال ممکن است برای بسیاری از افرادی که قصد ورود به بازارهای مالی بهویژه فارکس را دارند، مطرح شود. در حقیقت، جفت ارز یکی از مفاهیم پایهای این بازار است که اهمیت زیادی دارد. ما در مقاله جفت ارز چیست بهطور کامل این مفهوم را توضیح داده و تمامی جفت ارزهای موجود در بازار فارکس را بررسی کردهایم.
- مرتضی گودرزی
- 2 دیدگاه
5/5 – (1 امتیاز)
5/5 – (1 امتیاز)
جفت ارز چیست؟
جفت ارز، یعنی نرخ دو ارز مختلف که ارزش یک ارز در برابر ارز دیگر قیمتگذاری یا سنجیده میشود. در معاملات جفت ارز، ارز اول، ارز پایه (base Currency) و ارز دوم، ارز مظنه (quote currency) نامیده میشود. در بازار بینالمللی، ارزها با کد ارز ISO یا کد الفبای سه حرفی که به آن «نماد» نیز میگویند، شناسایی میشوند. این کد یا نماد سه حرفی، در واقع به صورت قراردادی هستند. به عنوان مثال، برای دلار آمریکا، کد ISO یا نماد سه حرفی USD استفاده میشود و نماد واحد پول یورو، EUR است.
فهرست مطالب
جفت ارز در فارکس چیست؟
هنگامی که بخواهند برای معامله کردن این دو واحد که یک جفت ارز میشوند، آن را با نماد نمایش دهند، ابتدا نماد پول پایه یعنی EUR و سپس نماد ارز مظنه یعنی دلار یعنی USD را به شکل EURUSD مینویسند. گاهی اوقات بین این دونماد علامت اسلش «/» قرار میدهند، اما در بازار فارکس حتی علامت اسلش نیز برداشته میشود و بنابراین این جفت ارز به همین شکل EURUSD نوشته میشود. برای نمایش نماد ارزها فقط از حروف بزرگ استفاده میشود.
معاملات جفت ارز چیست؟
ماهیت معاملات فارکس با بازار سهام متفاوت است. همانطور که میدانید در بازار سهام چندین سهم از شرکتهای پذیرفته شده در بورس و فرابورس را با پرداخت مبلغ مشخصی دریافت میکنید پس از مدتی با رشد قیمت سهام شرکت سود کسب میکنید و سهام خود را میفروشید و دوباره سهام دیگری را میخرید، اما در بازار فارکس، معاملات به صورت جفت ارز انجام میشود، یعنی دلار آمریکا به پوند انگلیس یا فرانک سوئیس به دلار آمریکا. به عنوان مثال، USD/CAD ،EUR/USD، یا USD/JPY. فارکس فرصتی برای تبدیل ارزهای فیات به یکدیگر و در نتیجه کسب سود از تفاوت قیمت بین دو ارز است.
در بازار فارکس چه جفت ارزهایی وجود دارد؟
خرید و فروش ارز در فارکس به صورت جفتی انجام میشود. این جفت ارزها در دو دسته کلی جفت ارزهای اصلی و جفت ارزهای فرعی یا ثانویه قرار میگیرند که به شرح زیر است:
- جفت ارزهای اصلی؛
- جفت ارزهای فرعی یا کراس؛
- جفت ارزهای عجیب و غریب یا اگزوتیک؛
- جفت ارزهای منطقهای.
در ادامه به بررسی کامل انواع جفت ارز میپردازیم:
جفت ارزهای اصلی یا Major Currency Pairs
جفت ارزهای اصلی که (Major) نیز نامیده میشوند، شامل ۷ جفت ارزها هستند که دلار آمریکا را در یک طرف دارند. این جفت ارزها را میتوانید در جدول زیر مشاهده کنید:
نام جفت ارز | نماد یا کلمه اختصاری | نام مستعار در فارکس |
یورو – دلار آمریکا | EUR/USD | Fiber |
دلار آمریکا – ین ژاپن | USD/JPY | Gopher |
پوند انگلیس – دلار آمریکا | GBP/USD | Cable |
دلار آمریکا – فرانک سوئیس | USD/CHF | Swissy |
دلار آمریکا – دلار کانادا | USD/CAD | Lonnie |
دلار استرالیا – دلار آمریکا | AUD/USD | Aussie |
دلار نیوزلند – دلار آمریکا | NZD/USD | Kiwi |
جفت ارزهای اصلی به این دلیل جفت ارزهای عمده یا مِیجِر معروف هستند که نشاندهنده بزرگترین اقتصادهای جهان هستند. این جفت ارزها حجم معاملات بیشتری نسبت به سایر جفت ارزها دارند و درصد بالایی از معاملهگران به خرید و فروش آنها مشغول هستند.
جفت ارزهای فرعی یا کراس یا Minor Currency Pairs
جفت ارزهای فرعی یا کراس که مینور هم گفته میشوند، جفت ارزهایی هستند که در آنها دلار آمریکا وجود ندارد. به عبارت دیگر، جفت ارزی که هیچ یک از دو ارز تشکیل دهنده در آن USD نیست. به این جفت ارزها، غیر اصلی، کراس و مینور نیز گفته میشود. این جفت ارزها در مقایسه با جفت ارزهای اصلی، نقدینگی کمتری دارند. یعنی نقدینگی و فروش آنها نسبت به جفت ارزهای اصلی کندتر است. جفت ارزهای کراس شامل EUR/CHF ،EUR/GBP،CAD/JPY و غیره است، اما فعالترین کراسهایی که بیشتر معامله میشوند، یک طرف آنها یکی از سه ارز EUR، JPY، و GBP قرار دارد. در این میان سه جفت ارز EUR/GBP (یورو اروپا به پوند بریتانیا)، GBP/JPY (پوند انگلیس به ین ژاپن) و EUR/CHF (یورو اروپا به فرانک سوئیس) بیشترین تعداد معامله را در بازار فارکس به خود اختصاص میدهند.
جفتارزهایی که با ارز یورو (EUR) بیشترین معامله را دارند عبارتند از:
جفتارزهایی که با ارز ین ژاپن (JPY) بیشترین معامله را دارند عبارتند از:
جفتارزهایی که با ارز پوند انگلیس (GBP) بیشترین معامله را دارند عبارتند از:
سایر جفتارزهایی که پس از جفت ارزهای کراس بیشترین معامله را دارند عبارتند از:
امروزه ارزهای جدیدی مثل (AUD), (CHF), (CAD) در حال پیشرفت و سودآوری بسیار بالایی هستند.
170 ارز در بازار فارکس وجود دارد که در اکثر معاملات دلار آمریکا با کد USD دخیل است. بنابراین، دلار آمریکا یکی از ارزهای اصلی، قوی و قابل اعتماد بازار فارکس به شمار میرود. اکثر معاملهگران بزرگ سعی میکنند تا جفت ارزهای اصلی را معامله کنند.
جفت ارزهای عجیب و غریب یا اگزوتیک
برخی از جفت ارزها در بازار وجود دارند که در آن یک ارز قوی، مانند دلار آمریکا، در برابر ارزی از کشورهای دارای بازارهای در حال توسعه یا نوظهور است. در برابر یک ارز ضعیف تازه در حال ظهور قرار میگیرد.
جفت ارزهای عجیب و غریب از یک ارز اصلی تشکیل شده است که با واحد پول یک اقتصاد نوظهور مانند برزیل، مکزیک، شیلی، ترکیه یا مجارستان جفت شده است. به عنوان مثال، USD/PLN (دلار آمریکا در برابر زلوتی لهستان) و GBP/MXN (پوند انگلیس در برابر پزوی مکزیک). اینها به عنوان جفت ارزهای عجیب و غریب (اگزوتیک یا غیر معمول) شناخته میشوند و نقدینگی بسیار کمی دارند. در نتیجه، به دلیل این که اسپرد بالایی نیز دارند، کمتر مورد توجه معامله گران قرار میگیرند.
جدول تعدادی از این جفت ارزها را میتوانید مشاهده کنید:
این مدل جفت ارزها به دلیل جدید بودن و اسپرد بالایی که دارند توان رقابت با جفت ارزهایی مثل (GBP) و (USD) ندارند.
جفت ارزهای منطقهای
این جفت ارزها مبتنی بر ارزهای یک منطقهی خاص هستند، مانند EUR/NOK (یورو اروپا در مقابل کرون نروژ) و AUD/NZD (دلار استرالیا در برابر دلار نیوزلند).
اگر به کد جفت ارز دقت کنید متوجه میشوید که دو حرف اول کشور یا منطقه و حرف سوم نشان دهنده حرف اول واحد پول کشور است.
کدام جفت ارزها بیشترین حجم معاملات در فارکس را دارند؟
در بین تمام جفت ارزهای اصلی، EUR/USD (یورو – دلار آمریکا) با 84 درصد، رکورد بیشترین حجم معاملات بازار فارکس را به خود اختصاص میدهد. بنابراین میتوان گفت که معاملهگران بیشتر روی این جفت ارز تمرکز میکنند. GBP/USD با ۱۳ درصد و USD/JPY با ۱۲ درصد معاملات بازار جفتارزهای فارکس در رتبههای بعدی بیشترین حجم معامله قرار دارند. در رتبههای بعدی نیز جفت ارزهای دیگری که برای معامله از محبوبیت بیشتری برخوردار هستند، عبارتند از AUD/USD، USD/CHF، EUR/GBP، USD/CAD و NZD/USD.
برای مشاهده جفت ارزهای که کمترین اسپرد را دارند، کلیک کنید.
ارزهای اصلی و محبوب بازار فارکس
طبق آمار، 170 ارز در بازار فارکس وجود دارد که در اکثر معاملات دلار آمریکا با کد USD دخیل است. بنابراین، دلار آمریکا یکی از ارزهای اصلی، قوی و قابل اعتماد بازار فارکس به شمار میرود. اکثر معاملهگران بزرگ سعی میکنند تا جفت ارزهای اصلی را معامله کنند.
اگر تمایل داشتید روی ارزهای غیر اصلی، ترید انجام دهید، جفت ارزهای فرعی یا کراس برای این منظور مناسبتر هستند، اما سعی کنید حتیالمقدور از معامله کردن جفت ارزهای عجیب اجتناب کنید زیرا علاوه بر اسپرد بالا، دارای نوسانهای غیر معمول هستند و احتمال دارد متحمل زیان بسیاری شوید. به همین دلیل اکثر گردانندگان و کارشناسان بازار فارکس معامله با جفت ارزهای اصلی را توصیه میکنند. همچنین اگر به دنبال جفت ارز مناسب ترید هستید به مقاله کدام جفت ارز سود بیشتری دارد؟ مراجعه کنید.
چند نکتهی مهم در مورد جفت ارزها
جفت ارزها محبوبترین نمادها برای معامله هستند که بهتر است قبل از معامله به این نکات توجه کنید:
- در معامله جفت ارز USD/CHF، شما USD میخرید و CHF میفروشید.
- ارز اول را ارز پایه می نامند و دومی مظنه یا ارز مقابل. در مثال بالا، USD ارز پایه و CHF ارز مظنه است.
- هنگام خرید ارز، در واقع سهمی از اقتصاد آن کشور را میخرید.
استفاده از روابط آماری بین جفت ارزها و تغییرات قیمتی آنها می تواند تریدرها در پیاده سازی استراتژی ها معاملاتی کمک کند. این مفهموم که به همبستگی جفت ارزها در فارکس معروف است در بین تریدرهای حرفه ای پرکاربرد است.
آنچه در مقاله جفت ارز چیست آموختیم:
بازار فارکس بازاری به وسعت تمام کشورهای جهان است و در ۵ روز هفته میتوانید در ۲۴ ساعت شبانه روز، روی نمادهای آن معامله انجام دهید. سعی کنید قبل از شروع به معامله در این بازار بسیار گسترده، آموزشهای لازم را فراگرفته باشید و با تحلیل و استراتژی شخصی به معامله بپردازید و از ترید شانسی، هیجانی یا سیگنالهایی که دیگران میدهند و هیچ اعتمادی به آنها نیست خودداری کنید.
در بازار فارکس به فکر یک شبه پولدار شدن نباشید و در درجهی اول با رعایت مدیریت سرمایه، سعی کنید به حفظ سرمایه بپردازید و پس از آن در پی کسب سود باشید.
اشتراک گذاری
سوالات متداول
مهمترین جفت ارز بازار فارکس چیست؟
در بین تمام جفت ارزهای اصلی، EUR/USD (یورو – دلار آمریکا) با 84 درصد، رکورد بیشترین حجم معاملات بازار فارکس را به خود اختصاص میدهد.
جفت ارز عجیب چیست؟
جفت ارزهای عجیب و غریب از یک ارز اصلی تشکیل شده است که با واحد پول یک اقتصاد نوظهور مانند برزیل، مکزیک، شیلی، ترکیه یا مجارستان جفت شده است.
جفت ارز از چه مواردی تشکیل شده است؟
در معاملات جفت ارز، ارز اول، ارز پایه (base Currency) و ارز دوم، ارز مظنه (quote currency) نامیده میشود. در بازار بینالمللی، ارزها با کد ارز ISO یا کد الفبای سه حرفی که به آن «نماد» نیز میگویند، شناسایی میشوند.
تریدرهای حرفهای، هرگز بیخیال هزینههای کوچک نمیشوند.
هزینههای کوچک در طول زمان، تبدیل به مشکلات بزرگ معاملهگران میشوند.