ایران ریبیت » مقالات » پلتفرم معاملاتی چیست؟ + بهترین پلتفرم معاملاتی فارکس در ایران

پلتفرم معاملاتی چیست؟ + بهترین پلتفرم معاملاتی فارکس در ایران

پلتفرم معاملاتی به اندازه انتخاب بروکر، می‌تواند در موفقیت و سودده بودن یک تریدر تاثیرگذار باشد، زیرا تمامی معاملات در این بستر انجام می‌شود. اگر پلتفرم مشکلاتی مانند سرعت کم، رابط کاربری و امکانات ضعیف داشته باشد، حتی با وجود استراتژی درست، باز هم نمی‌توان به موفقیت رسید. ما در مقاله پلتفرم معاملاتی چیست، ضمن معرفی این بستر، به بررسی ویژگی‌ها و چالش‌های آن خواهیم پرداخت و بهترین پلتفرم های معاملاتی را به شما معرفی خواهیم کرد

پلتفرم معاملاتی
5/5 – (1 امتیاز)
5/5 – (1 امتیاز)

پلتفرم معاملاتی چیست؟

پلتفرم معاملاتی یک بستر آنلاین (نرم‌افزار یا تحت وب) است که بر روی آن می‌توان جفت ارزهای فارکس، ارز دیجیتال، سهام و انواع دیگر نمادهای مالی را به صورت آنلاین معامله کرد. این پلتفرم به بروکر یا صرافی متصل می‌شود و معامله‌گران از آن برای ورود و خروج معاملات خود استفاده می‌کنند. در پلتفرم معاملاتی امکان مشاهده چارت قیمتی، دسترسی به ابزارهای ترید و خرید و فروش وجود دارد. البته لازم به ذکر است که در برخی پلتفرم های معاملاتی مانند کوین گلس، نمی‌توان معامله کرد و فقط برای تجزیه و تحلیل استفاده می‌شوند.

به طور کلی برای استفاده از این بستر، باید ابتدا در یک بروکر ثبت نام کنید و پلتفرم آنها را دانلود نمایید. سپس پلتفرم را باز کرده و در آن، سرور بروکر را جستجو کنید تا به کارگزاری خود متصل شوید. برای مثال در ایران، اغلب کارگزاری‌ها و صرافی‌ها پلتفرم متاتریدر را در اختیار کاربران خود قرار داده‌اند.

تاثیر پلتفرم معاملاتی در ترید

پلتفرم معاملاتی، در واقع مانند یک خودرو باکیفیت در جاده‌ای پر پیچ و خم، می‌تواند تجربه ترید کردن را از یک کار استرس‌زا به یک تجربه جذاب تبدیل کند. بسیاری از تریدرها در تجربیات خود از لگ‌های زیاد، کندی اجرا و رابط کاربری نامنظم و پیچیده شکایت دارند، درحالی‌که عده‌ای گفته‌اند وقتی از یک پلتفرم روان و سریع مانند متاتریدر یا تریدینگ ویو استفاده می‌کنند، انگار یک گام جلوتر از بازار حرکت کرده‌اند.

به عنوان مثال گاهی فقط به خاطر تاخیر سرور، یک معامله مهم از دست می‌رود و بقیه روز تریدر را خراب می‌کند. همچنین اگر، پلتفرمی بهترین چارت های ترید، اجرای فوری و ابزارهای تحلیل خوبی داشته باشد، باعث می‌شود تا معامله‌گر تمرکز خود را از سر و کله زدن با نرم‌افزار، به سمت گرفتن تصمیم‌های درست منتقل کند. در پایان باید گفت که انتخاب پلتفرم معاملاتی مناسب، تا حدودی به اندازه انتخاب بروکر مناسب در معاملات، تاثیر دارد.

ویژگی های کلیدی یک پلتفرم معاملاتی خوب

وقتی صحبت از پلتفرم‌های معاملات آنلاین می‌شود، چند ویژگی اصلی بهترین‌ها را از بقیه جدا می‌کند:

رابط کاربرپسند

یک محیط و رابط کاربری ساده و کاربردی، اولویت اصلی برای هر پلتفرم معاملاتی است. صرف نظر از اینکه یک پلتفرم چقدر از ویژگی‌های غنی برخوردار است، اگر کار با آن پیچیده یا زمانبر باشد، به سرعت خسته‌کننده می‌شود. یک چیدمان تمیز و سازماندهی‌شده، تضمین می‌کند که می‌توانید به راحتی ابزارهای مورد نیاز خود را پیدا کنید و معاملات را بهتر انجام دهید و کنترل کنید.

به خصوص در مورد تریدرهای تازه‌کار که طراحی بصری خوب و ساده، اجازه می‌دهد به جای تمرکز بر کار کردن با پلتفرم، روی استراتژی و تحلیل بازار تمرکز کنند. برخی از پلتفرم‌ها حتی داشبوردهای قابل تنظیمی را ارائه می‌دهند که به کاربران امکان می‌دهد ابزارها و دارایی‌ها را بر اساس نیاز خود سازماندهی کنند.

توصیه می‌شود: ابتدا یک حساب دمو برای آزمایش رابط پلتفرم معاملاتی باز کنید و سپس در صورت تایید از آن استفاده نمایید.

نمودارها و ابزارهای پیشرفته

نمودارهای و ابزارهای تجزیه و تحلیل متنوع، برای تریدرهایی تکنیکالی که به داده‌ها تکیه می‌کنند بسیار مهم است. بهترین پلتفرم‌های معاملات آنلاین ابزارهای پیشرفته‌ای را ارائه می‌دهند که فراتر از یک نمایش ساده قیمت هستند و بینشی در مورد روند بازار، نوسانات و الگوهایی ارائه می‌دهند که بر نتایج معاملات تاثیر می‌گذارند.

بسیاری از پلتفرم‌ها نمودارهای فراوان و قابل تنظیمی را ارائه می‌دهند که معامله‌گران را قادر می‌سازد اندیکاتور های خاصی را انتخاب کنند که با سبک معاملاتی آنها هماهنگ باشد.

علاوه بر این، برخی از آنها دارای قابلیت‌های بک‌تست‌گیری هستند که به معامله‌گران کمک می‌کند تا ببینند یک استراتژی خاص بر اساس داده‌های تاریخی چگونه عمل می‌کرده است. این ویژگی برای توسعه استراتژی‌های جدید با حداقل ریسک بسیار مفید است.

سرعت و دقت

دقت در پردازش قیمت‌ها و سرعت بالا در ارائه آن بسیار ارزشمند هستند، زیرا به معامله‌گران اجازه می‌دهد تغییرات قیمت درست را سریع مشاهده کنند و به موقع در استراتژی‌های خود پیاده کنند. اگر یک پلتفرم سرعت بالایی نداشته باشد، سفارش تریدرها را با تاخیر انجام می‌دهد و منجر به ضرر آنها می‌شود. همچنین ممکن است قیمتی که نمایش می‌دهد قیمت لحظه‌ای نباشد. در این صورت حتی هزینه‌های معاملاتی هم تحت تاثیر قرار می‌گیرند، زیرا همان طور که می‌دانید این هزینه‌ها در زمان‌ها و دقیقه‌های مختلف روز، متغیر هستند.

امنیت و رعایت مقررات

هنگام انتخاب یک پلتفرم معاملاتی، اطمینان از رعایت دقیق استانداردهای امنیتی و نظارتی یک الزام مهم است. ویژگی‌های امنیتی هم از اطلاعات و هم از سرمایه شما محافظت می‌کند.
پس به دنبال پلتفرم‌هایی باشید که از رمزگذاری سطح بالا مانند AES-256 برای محافظت از اطلاعات شما در برابر دسترسی غیرمجاز استفاده می‌کنند. در بازاری که کلاهبرداری و حملات سایبری یک نگرانی مهم است، فقط ترید با یک پلتفرم ایمن به محافظت از دارایی‌های شما کمک می‌کند.

بهترین پلتفرم معاملاتی فارکس در ایران

در بازارهای مالی انواع زیادی از پلتفرم های معاملاتی وجود دارد. برای مثال برخی بروکرها و صرافی ها، نرم‌افزارهای مخصوص خود را طراحی کرده‌اند. معرفی تمامی آنها کاری سخت و زمانبر است، به همین دلیل ما تصمیم گرفتیم در ادامه معروف ترین و بهترین پلتفرم معاملاتی فارکس در ایران و تمام بازارهای مالی را به همراه مزایا و معایب هرکدام بررسی کنیم:

تریدینگ ویو (TradingView)

در حال حاضر TradingView پیشرفته‌ترین و بهترین پلتفرم ترید آنلاین برای تجزیه و تحلیل تکنیکال و ترسیم نمودار است که دسترسی به اطلاعات را در طیف گسترده‌ای از نمادهای مالی فراهم می‌کند. همچنین به معامله‌گران اجازه می‌دهد تا ایده‌های خود را به اشتراک بگذارند، اندیکاتورهای سفارشی ایجاد کنند و موارد دیگر.

تریدینگ ویو در سال 2011 تاسیس شد و بیش از 50 میلیون بازدیدکننده در ماه دارد. این نرم افزار دارای نسخه‌های رسمی برای دسکتاپ و تلفن همراه iOS و Android است و قیمت نسخه‌های پولی آن از 14.95 دلار تا 59.95 دلار در ماه متغیر است.

نکته: در TradingView امکان خرید و فروش مستقیم وجود ندارد. این پلتفرم معاملاتی بیشتر برای تحلیل تکنیکال، مشاهده نمودارها و استفاده از ابزارهای تحلیلی طراحی شده است. اما می‌توان آن را به برخی از بروکرهای پشتیبانی‌شده متصل کرد و از طریق آن‌ها سفارش خرید و فروش را اجرا کرد.

نمای پلتفرم تریدینگ ویو
نمای پلتفرم تریدینگ ویو

مزایای تریدینگ ویو

  • برنده جایزه رابط بصری به دلیل نمودارهای زیبا و کاربردی؛
  • دارای تایم فریم های مختلف؛
  • امکان ارتباط با چندین کارگزارس برای ترید فارکس، معاملات آتی، ارزهای دیجیتال و…؛
  • دسترسی به داده‌های تحلیل فاندامنتال همراه با فیدهای خبری؛
  • دارای یک زبان برنامه نویسی اختصاصی به نام Pine Script، که به شما امکان می‌دهد ابزارها و استراتژی‌های الگوریتم ایجاد کنید؛
  • امکان بک تست؛
  • شبکه اجتماعی برای به اشتراک‌گذاری ایده‌های معاملاتی، دنبال کردن سایر معامله گران و چت کردن.

معایب تریدینگ ویو

  • محدودیت در نسخه رایگان؛
  • بیشتر اندیکاتورهای موجود در آن مزیت قابل توجهی ارائه نمی‌دهند؛
  • بسیاری از ایده‌های معاملاتی منتشر شده توسط کاربران آن بیش از حد ساده یا فاقد تحلیل بازار هستند.

لازم به ذکر است که در ایران، به دلیل تحریم‌ها، بروکرهای انگشت‌شماری، امکان اتصال به تریدینگ ویو را فراهم کرده‌اند. برای اطلاع از اسامی آنها، پیشنهاد می کنم مقاله بروکرهای تریدینگ ویو برای ایرانیان را مطالعه نمائید.

متاتریدر 5 (MetaTrader 5)

نرم افزار متاتریدر 5 (MT5) پرطرفدارترین پلتفرم معاملاتی جهان توسط MetaQuotes برای تجارت در بازارهای مالی توسعه یافته است. نسخه قبلی آن متاتریدر 4 بود، اما متاتریدر 4 پیشرفته‌تر است. این نرم افزار برای اولین بار توسط یک شرکت روسی در سال 2005 راه‌اندازی شد و کاملا رایگان است، اما کارگزاری‌ها برای استفاده از آن نیاز به پرداخت دارند. بیش از 1000 کارگزار و موسسه مالی معاملات را از طریق متاتریدر 4 و متاتریدر 5 به مشتریان خود ارائه می‌دهند. طبق گزارش گوگل پلی، نسخه‌های موبایل متاتریدر 4 و متاتریدر 5 تنها در دستگاه‌های اندرویدی بیش از 10 میلیون بار دانلود شده‌اند.

نمای پلتفرم متاتریدر 5
نمای پلتفرم متاتریدر 5

مزایای متاتریدر 5

  • ثبات و سرعت عمل؛
  • اتصال به بازارهای متعدد (بسته به شرایط کارگزار)؛
  • زبان برنامه‌نویسی آن یعنی MQL برای نوشتن اندیکاتورها و اسکریپت‌ها مناسب و ساده است؛
  • مناسب برای استراتژی‌های الگوریتمی؛
  • امکان بک تست رایگان؛
  • پشتیبانی از VPS؛
  • گزینه اشتراک در سیگنال‌های معاملاتی؛
  • امکان هج برای باز کردن موقعیت‌ها در هر دو جهت به طور همزمان (در صورت اجازه کارگزار شما)؛

معایب متاتریدر 5

متاتریدر 4 (MetaTrader 4)

متاتریدر 4 که نسخه قدیم متاتریدر 5 است، پرکاربردترین پلتفرم بازار فارکس و CFD در میان ایرانیان می‌باشد. MT4 که به دلیل رابط کاربر پسند و جامعه بزرگ خود شناخته شده است و با پایگاه داده عظیم خود، سنگ بنای جامعه معاملاتی است. این نرم افزار تقریبا توسط هر بروکر فارکس (تاسیس قبل از 2020) پشتیبانی می‌شود که در مقاله لیست کامل بروکر های متاتریدر 4، لیست این بروکرها را برای شما آورده‌ایم. همچنین معامله‌گران الگوریتمی نیز به دلیل قابلیت‌های گسترده EA در آن، به سمت MT4 کشیده می‌شوند. تفاوت متاتریدر 4 و 5 در امکانات بیشتر نسخه 5 است وگرنه در ظاهر تفاوت چندانی با هم ندارند.

نمای پلتفرم متاتریدر 4
نمای پلتفرم متاتریدر 4

مزایای متاتریدر 4

  • رابط کاربری آسان؛
  • منبع گسترده از اندیکاتورها و ابزار سفارشی؛
  • قابل اعتماد برای معاملات فارکس؛
  • زبان برنامه‌نویسی ساده برای معاملات الگوریتمی و سفارشی؛
  • بازارهای متنوع.

معایب متاتریدر 4

  • تایم فریم‌های کمتر؛
  • قدیمی شدن؛
  • امکانات کمتر نسبت به متاتریدر 5.

سی تریدر (cTrader)

cTrader که مورد علاقه معامله‌گران فارکس است، به دلیل طراحی بصری و قابلیت‌های نمودارگیری پیشرفته شناخته شده است. این پلتفرم تعادل بهینه‌ای را بین سادگی و عملکرد فراهم کرده و آن را برای معامله در تمام سطوح ایده‌آل می‌کند. از ویژگی‌های مهم سی تریدر سرعت اجرای بالا و سفارش گذاری پیشرفته است.

نمای پلتفرم سی تریدر
نمای پلتفرم سی تریدر

مزایای سی تریدر

  • رابط کاربری ساده و کاربر پسند؛
  • نمودارهای پیشرفته؛
  • اجرای سفارش بهتر؛
  • نحوه سفارش‌گذاری متنوع؛
  • پشتیبانی قوی از معاملات الگوریتمی

معایب سی تریدر

  • توسعه کمتر؛
  • گستردگی کمتر ابزارهای معاملاتی.

نینجا تریدر (Ninja Trader)

Ninja Trader در سال 2003 تاسیس شد. این نرم افزار در ابتدا به عنوان یک پلتفرم معاملاتی طراحی شد و با افزایش محبوبیت، تصمیم گرفت با به کارگزاری خود را گسترش دهد. این پلتفرم بیشتر برای تریدرهای حرفه‌ای و الگوریتمی محبوب است، چون ابزارهای پیشرفته‌ای برای تحلیل داده‌ها، طراحی استراتژی‌های معاملاتی و اجرای خودکار معاملات دارد.

نمای پلتفرم نینجا تریدر
نمای پلتفرم نینجا تریدر

مزایای نینجا تریدر

  • طراحی کاربر پسند؛
  • پشتیبانی از افزونه‌های شخصی؛
  • انواع نمودارهای مختلف و مجموعه‌ای جامع از ابزارهای ترسیمی در نسخه اصلی؛
  • تحلیل حجم معاملات با ابزارهایی مانند VWAP قابل تنظیم؛
  • پشتیبانی از استراتژی‌های الگوریتمی.

معایب نینجا تریدر

  • رابط کاربری پیچیده؛
  • بازارهای موجود ممکن است فقط برای معامله‌گران آتی جذاب باشد.
  • هزینه دریافت مجوز آن برای بروکر بالا است.

پلتفرمی با رابط کاربری مناسب، به خصوص برای تریدرهای تازه کار بسیار مهم است، زیرا اجازه می‌دهد به جای تمرکز بر کار کردن با پلتفرم، روی استراتژی و تحلیل بازار تمرکز کنند.

بایننس (Binance)

بایننس پرطرفدارترین پلتفرم مبادله ارزهای دیجیتال، توسط بزرگترین صرافی ارزهای دیجیتال جهان شاخته شده است. این پلتفرم به کاربران امکان خرید، فروش، ترید و ذخیره ارزهای دیجیتال را می‌دهد. بایننس در سال 2017 توسط Changpeng Zhao تاسیس و به سرعت به یک شرکت پیشرو در صنعت کریپتو تبدیل شد. حجم معاملات روزانه آن بیش از 12 میلیارد دلار (طبق گزارش Coinmarketcap، پاییز 2024) و بهترین بستر معاملاتی از نظر نقدینگی بازار است. این پلتفرم بیش از 10 میلیون بازدیدکننده منحصر به فرد در هفته دارد.

نمای پلتفرم بایننس
نمای پلتفرم بایننس

مزایای بایننس

  • امکان انجام معاملات آتی و سفارش گذاری ارزهای دیجیتال؛
  • تجزیه و تحلیل حجم‌؛
  • قابلیت استفاده از ربات، شرکت در ایردراپ ها، مسابقات معامله‌گران، عملیات NFT و موارد دیگر.

معایب بایننس

  • این صرافی ممکن است دسترسی به مشتریان کشورهای خاص مانند ایران را محدود کند.

کوین گلس (CoinGlass)

کوین گلس، در حال حاضر بهترین ابزار برای تحلیل ارزهای دیجیتال است که بینش ارزشمندی را برای تصمیم‌گیری آگاهانه‌تر به تریدرهای ارز دیجیتال ارائه می‌دهد. این پلتفرم داده‌های سریع و لحظه‌ای از مبادلات ارزهای دیجیتال متعدد را در یک نمای کلی جامع جمع‌آوری می‌کند و دسترسی آن رایگان است. این برنامه به عنوان نسخه وب و برنامه‌های تلفن همراه موجود است.

نکته: در کوین گلس امکان خرید و فروش مستقیم وجود ندارد. Coinglass یک پلتفرم تحلیل داده‌های بازار ارزهای دیجیتال است که اطلاعاتی مانند فاندینگ ریت، لیکوییدیشن‌ها، حجم معاملات و شاخص‌های احساسات بازار را ارائه می‌دهد.

نمای پلتفرم کوین گلس
نمای پلتفرم کوین گلس

مزایای کوین گلس

  • امکان مشاهده فعالیت معامله‌گران برتر ارزهای دیجیتال؛
  • امکان تجزیه و تحلیل تغییرات بهره، دلتای تجمعی و سایر معیارها؛
  • امکان تجزیه و تحلیل بازارهای آپشن؛
  • طراحی ساده و کاربردی؛
  • قابلیت تنظیمات سفارشی برای کاربران ثبت نامی.

معایب کوین گلس

  • گزینه‌ای برای ثبت سفارش یا اتصال حساب‌ها وجود ندارد.
  • مصرف انرژی زیاد باتری وقتی چندین نمودار باز هستند.

نحوه انتخاب پلتفرم مناسب برای معاملات

عوامل مختلفی وجود دارد که یک تریدر باید در هنگام انتخاب یک پلتفرم معاملات آنلاین مناسب در نظر بگیرد، از جمله:

محیط کاربری

رابط کاربری آسان برای اطمینان از اینکه تریدر می‌تواند معاملات را به راحتی انجام دهد، بسیار مهم است. بازارهای مالی به خودی خود پیچیده هستند، اگر پلتفرم هم رابط کاربری پیچیده‌ای داشته باشد بر سختی آنها می‌افزاید و علاوه بر اینکه زمان و انرژی زیادی می‌گیرد، استرس و بار روانی هم به تریدر وارد می‌کند. اما در عوض در یک محیط کاربری ساده، تریدر به خوبی می‌داند که هر چیز در کجا قرار دارد و دسترسی به تمامی ابزارها در سریع‌ترین زمان ممکن میسر است. در برخی پلتفرم‌ها حتی امکان شخصی سازی نوار ابزارها و منو وجود دارد.

امکانات و ویژگی ها

همچنین داشتن طیف وسیعی از ویژگی‌های مفید که نیازهای انواع مختلف معامله‌گران را برآورده می‌کند نیز مهم است. این ویژگی‌ها شامل ابزارها و اندیکاتورها معاملاتی برای تجزیه و تحلیل تکنیکال، نمودارها و شاخص‌های پیشرفته، گزارش‌ها و امکان دسترسی سریع به اطلاعات بازار است. از ویژگی‌های مهم یک نرم افزار معاملاتی خوب، می‌توان به تایم فریم‌های متنوع، اندیکاتورهای برنامه‌نویسی شده، دریافت سیگنال، نمودارهای متنوع، داشتن سوشال مدیا و… اشاره کرد.

منابع اطلاعاتی

پلتفرم معاملاتی که منابع آموزشی خوب و به روز، تقویم اقتصادی و اخبار و رویدادهای مالی و سیاسی روزانه را ارائه می‌دهد، برای معامله‌گرانی که به دنبال درک بهتر بازار، ارتقای مهارت‌های خود و ترید راحت هستند، کلیدی است.

بروکر

انتخاب بروکر مناسب قبل از متصل شدن به یک پلتفرم معاملاتی، حیاتی است. ابتدا یک بروکر مناسب انتخاب نمایید و سپس ببینید که آن بروکر، چه پلتفرمی را به شما ارائه می‌دهد. اگر پلتفرم بروکر با پلتفرمی که خودتان مدنظر دارید، متفاوت است، ناچار هستید که یا بروکر خود را عوض کنید یا نرم افزار معاملاتی خود را.

آنچه در مقاله پلتفرم معاملاتی چیست خواندیم:

در مقاله پلتفرم معاملاتی چیست؟ با بسترهای آنلاین معاملاتی آشنا شدیم و دانستیم که چگونه این بستر می‌تواند به بهبود تجربه ترید منجر شود. داشتن یک پلتفرم مناسب، در سرعت، دقت و کیفیت معاملات، تاثیر بسیار زیادی دارد. به همین دلیل است که امروزه بسیاری از کاربران استفاده از متاتریدر و تریدینگ ویو را به سایر نرم افزارهای معاملاتی ترجیح می‌دهند. در این مقاله با انواع پلتفرم های معاملاتی نیز آشنا شدیم و ویژگی و امکانات هر کدام را بررسی کردیم.

سوالات متداول

رابط کاربری کدام پلتفرم معاملاتی ساده تر است؟

متاتریدر 4 و 5

آیا در کوین گلس می‌توان معامله کرد؟

خیر در این پلتفرم تنها می‌توان تجزیه و تحلیل و تست استراتژی انجام داد.

بروکرهای ایرانی کدام پلتفرم ها را ارائه می‌دهند؟

اغلب آنها متاتریدر و سی تریدر و برخی از آنها تریدینگ ویو را هم ارائه می‎‌دهند.

نویسنده:

فاطمه بیان

نویسنده:

فاطمه بیان

سلام، فاطمه بیان هستم. سردبیر، نویسنده و ویراستار سایت ایران ریبیت. از سال 97 در حوزه تولید محتوا فعالیت دارم و حدود 2 سال است که در تیم حرفه‌ای ایران ریبیت مشغول به کارم. من کارم را در این سایت، با نویسندگی و ویراستاری شروع کردم و به‌تدریج با همکاری تیم فوق‌العاده‌ام، مدیریت محتوا و سردبیری آن را برعهده گرفتم. هدف تیم من، تولید محتوای کاربردی و قابل‌فهم در زمینه‌ی فارکس و کریپتو است تا به مخاطبان کمک کنیم درک بهتری از این بازارهای پیچیده داشته باشند.
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها

هزینه‌های تریدتو پس بگیر!

کافیه ثبت‌نام کنی و بروکرتو معرفی کنی.

از هر معامله، بخشی از کمیسیون برمی‌گرده به حسابت!